V soboto 14.11.2015 smo organizirali delavnice v sklopu izbirnega predmeta elektrotehnika, elektronika z robotiko na Osnovni šoli Metlika. Več o samem dogodku je več napisala Sonja Lajahner, učiteljica matematike na tamkajšnji šoli.

Pozdravljeni!

 

Sem Sonja Lahajner, učiteljica matematike na Osnovni šoli Metlika. Z letošnjim šolskim letom sem dobila izziv, izpeljati izbirni predmet Elektrotehnika, elektronika z robotiko.

 

Sprva smo pri izbirnem predmetu ponovili in malo nadgradili znanje, ki ga že poznamo iz sedmega razreda. V nadaljevanju, pa sem razmišljala, kako narediti predmet čim bolj zanimiv za učence, zato sem se odločila o enodnevnih, sobotnih delavnicah. Učenci so pod vodstvom Jana Volka najprej izvedeli nekaj osnovnih informacij  o društvu elektronikov, nato pa jim je razložil, kako v domači delavnici nastane tiskano vezje. Sledilo je praktično delo.  Na lesenih ploščicah, tako imenovanih »piškotkih«, so učenci povezovali upore, led lučki, kondenzatorja in tranzistorja z virom napetosti.  Učenci so delali v parih in se urili spajkanja. Bili so zelo natančni, zato so ob koncu na vseh »piškotkih« izmenično utripale led diode.

 

Sledil je piskajoči svinčnik. Učenci so dobili material in shemo vezja. Delali so samostojno in ker izdelek zahteva več natančnosti, je ob koncu moral Jan popraviti nekatere izdelke. Ob koncu delavnic je vsak učenec imel svoj svinčnik, ki ob pisanju piska. Veselje je bilo nepopisno. Najbolj vztrajni pa so na koncu naredili še dve smrekici z led lučkami, ki ob pritisku na stikalo utripajo.

 

Pri izbirnem predmetu bo v nadaljevanju še vsak učenec naredil svoj izdelek. Trenutno je nastalo že veliko idej, od dvigala, cestne razsvetljave,  kosilnice do reflektorjev.

 

Učencem so bile delavnice zelo všeč. Kljub temu, da so dolgo trajale, pravijo, da jim je zelo hitro minilo in da si želijo še take oblike dela. Nekateri so postali tako navdušeni, da so se odločili, da bodo postali inženirji elektrotehnike.